Kanár domácí (Serinus canaria f. domestica)



Třída: ptáci (Aves)
Řád: pěvci (Passeriformes)
Čeleď: pěnkavovití (Fringillidae)
Rod: zvonohlík (Serinus)
Délka těla: 12,5 cm
Délka křídla: 71-77 mm
Hmotnost: 15-20 g

Charakteristika:
Divoce žijící kanár je drobná pěnkava s vroubeným ocasem a šedohnědou svrchní stranou těla s tmavými pruhy. Prsa a kostřec jsou zelenožluté. Mezi vyšlechtěnými formami jsou jasně žluté, žlutobílé, žlutočerné a i oranžově nebo červeně zbarvené formy.

Prostředí a stanoviště:
Porosty borovic, kryptomérií, blahovičníků a tamaryšků.

Způsob života:
Jedná se o společensky žijící druh.

Způsob obživy:
Semena, pupeny listů a květů.

Rozmnožování:
Délka inkubace: 13 – 14 dní
Počet vajec: 3 – 4
Dospělost: v 1. roce života
Dobře maskované hnízdo staví kanár divoký ve větvích, ale bylo popsáno jeho umístění v trsech plodných banánovníků. Zbarvením skořápky ani průběhem hnízdění se neliší od domácích kanárů.

Zajímavosti:
- Klecový chov se datuje prakticky od dobytí Kanárských ostrovů Španěly v roce 1478.
- Do Evropy byli kanáři přivezení pravděpodobně na začátku 16. století.
- Nyní je počet kanárků držených v klecích odhadován na 5 miliónů kusů.
- Dříve sloužili k tomu, že si je horníci brali s sebou do dolů, a tak zjišťovali, zda na jejich pracovištích neuniká jedovatý plyn.

Výskyt ve volné přírodě:
Kanárské ostrovy, Azory a Madeira